Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Gazpacho

A+ A-
drukuj
  • 4 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ogórek
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • garść listków bazylii
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki octu winnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawy - sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ogórka, paprykę (bez pestek), czosnek i cebulę obrać, pokroić na kawałki i zmiksować, dodając ocet winny, oliwę i bazylię. Do zmiksowanych warzyw dodać bulion i sok z cytryny. Całość posypać posiekaną papryczką chili, doprawić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu gazpacho można udekorować pokrojonym w kostkę ogórkiem, papryką i bazylią.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Bulion
  • Cebula czerwona
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Ocet winny
  • Ogórek
  • Oliwa
  • Papryczki chilli
  • Pieprz czarny
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pasztecik

  • Jajecznica z szynką i kiełkami

  • Pietruszkowe smoothie

  • Kanapka Deluxe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Mus z kaszy jaglanej i kiwi

    Obrać kiwi ze skórki i zmiksować wraz z kaszą jaglaną. Ilość kiwi jest uzależniona od intensywności smaku jaką chce się osiągnąć. Tak przy...

    więcej
  • Łosoś teriyaki z grilla

    Łososia marynuj z sosie i liściach tymianku przez pół godziny, następnie grilluj lub piecz na patelni grillowej po 7 min z każdej strony. Podawaj z...

    więcej
  • Ser z truskawkami

    W misce ubić ocet balsamiczny z cukrem do uzyskania konsystencji syropu. Dodać skórki pomarańczy oraz truskawki i zamieszać. Umieścić trzy plastry...

    więcej
  • Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym

    Soczewicę opłukać (można wymoczyć wcześniej w zimnej wodzie), gotować oddzielnie od makaronu. Pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY