Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Sałatka z awokado, szynką i jajkiem

A+ A-
drukuj
  • 140g awokado
  • 30g szynki parmeńskiej
  • 120g ugotowanego jajka kurzego
  • 100g surowej roszponki
  • 100g czerwonego pomidora
  • 15g pestek dyni
  • 10g oliwy z oliwek
  • 5g octu winnego
  • 5g musztardy
  • 5g miodu

Sposób przyrządzania:

Roszponkę umyć i osuszyć. Jaja ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na 4 części. Połówkę awokado pokroić w kostkę, natomiast pomidor koktajlowy na połówkę. Szynkę parmeńską poszarpać na małe kawałki. Na osuszoną rukolę kłaść składniki według uznania. Posypać uprażonymi pestkami dyni i polać sosem vinegrette. Na koniec dodać musztardy, soli i pieprzu.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Roszponka
  • Szynka parmeńska
  • Dynia
  • Awokado
  • Oliwa
  • Pomidory

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Grillowany bakłażan z mozzarellą

  • Sakiewki nadziewane pieczarkami

  • Roladki z grillowanej cukinii

  • Roladki z cukinii nadziewane fetą

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Czerwona zupa z wołowiną

    Usmażyć mięso na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dodać pomidory i cukier i dusić...

    więcej
  • Jajecznica na słodko

    Roztopić na patelni masło, dodać dwa jajka, banana pokrojonego w plasterki oraz kawałki 3 mandarynek. Smażyć do czasu ścięcia się jajek. Słodkie...

    więcej
  • Francuski Ratatouille z kozim serem

    Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Umyć i pokroić w paski cukinie, papryki oraz bakłażana. Umieścić pokrojone warzywa na blasze do pieczenia i polać...

    więcej
  • Grillowany stek z polędwicy wołowej

    Polędwicę oczyścić. Do czerwonego wina dodać trawę żubrową, musztardę, 3 posiekane ząbki czosnku i olej tworząc marynatę. Mięso marynować kilka...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY