Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Z mąki i wody w proporcjach 1:1 przygotować zaczyn. 100g mąki wymieszać (drewnianą lub plastikową łyżką) z letnią wodą (100g), aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawić w cieple miejsce. Optymalna temperatura do rozwoju zakwasu to miedzy 25° a 30° C.
Co 12 godzin dokładnie wymieszać całość, tak, aby powstały pęcherzyki powietrza, następnie przykryć i odstawić. Każdego dnia dodawać kolejną porcję mąki i wody. Czynność powtarzać przez 5 dni.
Świeżo wyhodowany zakwas użyć od razu do upieczenia pierwszego chleba, zostawiając małą ilość (50-100g) która będzie zaczątkiem do następnych wypieków.
Do odmierzonego zakwasu dodać 400g mąki, a następnie stopniowo wodę o temperaturze pokojowej. Nie należy próbować formować bochenka, ciasto z mąki razowej ma rzadszą konsystencje i będzie się kleiło. Nie należy dosypywać mąki, bo zbyt ścisłe ciasto da po upieczeniu chleb zbity i kruszący się. Ciasto mieszać należy do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodać należy sól, najlepiej rozpuszczoną w odrobinie wody. Jeszcze raz dokładnie wymieszać, przykryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić na ok. 40-50 minut aby ciasto odpoczęło.
Formę chlebową lun keksówkę wysmarować dokładnie olejem i wysypać grubą mąką lub otrębami. Można wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy, lekko ugnieść i wyrównać powierzchnię mokrą łyżką. Przykryć wilgotną ściereczką i dodatkowo owinąć folią, aby powierzchnia chleba nie wyschła. Odstawić do wyrośnięcia na około 5 godzin, w tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Im niższa temperatura w pomieszczeniu, tym chleb rośnie wolniej. Nigdy nie wkładać do piekarnika chleba niewyrośniętego.
Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 230°C, wnętrze tuż przed włożeniem chleba naparować, używając np. spryskiwacza do kwiatów. Para, spowoduje, że skórka chleba będzie chrupiąca.
Włożyć szybko chleb. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do ok. 200°C i piec do uzyskania brązowej skorki (30-40 minut). Chleb jest upieczony, kiedy wyjęty z formy i postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Jeśli nie jest dopieczony, można ponownie wstawić go do piekarnika na kilka minut bez formy, stawiając na samym ruszcie. Chleb po wyjęciu ostudzić na kratce. Kroić najlepiej dopiero następnego dnia.
lub wyszukaj w przepisach
Serek rozetrzeć ze śmietaną, rozłożyć na 4 talerzach. Krewetki (lub łososia) dokładnie opłukać. Awokado obrać ze skórki, przekroić, wyjąć...
więcejRozgrzać piekarnik do 180 °C. Umyć i pokroić w paski cukinie, papryki oraz bakłażana. Umieścić pokrojone warzywa na blasze do pieczenia i polać...
więcejSchab rozkroić na płaski placek mięsa, na skrajnym długim brzegu ułożyć poćwiartowane jabłka i konfiturę. Zwinąć w rulon. Mięso z wierzchu...
więcejGroszek blanszujemy, migdały opiekamy na patelni. Gotujemy łososia w osolonej wodzie i dzielimy go na kawałki. Mieszamy musztardę z oliwą sokiem z...
więcej