Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oliwy. Po uzyskaniu złotego koloru odstawić mięso na bok niech odetchnie. Pierwszy farsz – w nowym naczyniu na niezbyt rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane 3 ząbki czosnku, zaraz potem posiekaną 1 cebulę, następnie pokrojone pieczarki i dusić kilka minut. Po chwili dodać mrożony szpinak i całość dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, odstawić. Drugi farsz – w kolejnym naczyniu zeszklić na oliwie posiekane 3 ząbki czosnku i posiekaną 1 cebulę. Dodać pomidory w puszcze i dusić do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Do jednego i drugiego sosu, mniej więcej po równo, dodać wcześniej przygotowanego kurczaka. Arkusz ciasta filo rozłożyć na stolnicy i posmarować oliwą. Czynność tę powtarzać jeszcze dwukrotnie, za każdym razem nakładając kolejny arkusz posmarowanego oliwą ciasta na poprzedni, aż uzyskamy trzy warstwy. Ciasto przekroić na 4 kwadraty, na środek każdego z nich nałożyć wybrany farsz. Zebrać końcówki ciasta do siebie i powstałą w ten sposób sakiewkę związać od góry nitką spożywczą. UWAGA! Ciasto filo jest cienkie i bardzo szybko wysycha, dlatego przygotowywane arkusze ciasta powinny być przez cały czas przykryte wilgotną ściereczką. Gotowe sakiewki ułożyć na blasze, posmarować z wierzchu oliwą i przykrywamy arkuszem folii aluminiowej, aby uniknąć bardzo prawdopodobnego przypalenia się. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po upieczeniu, a przed podaniem, usunąć sznureczki i zastąpić je dla ozdoby źdźbłami szczypioru. Podawać z połówkami pomidorków koktajlowych.
lub wyszukaj w przepisach
Ziemniaki i buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę siekamy. Ogórki, jabłko i płaty śledziowe kroimy w większą kostkę....
więcejJabłka umyć, odciąć górną warstwę, usunąć miąższ i gniazda nasienne, a następnie wstawić do lodówki. Miąższ przełożyć do małego naczynia,...
więcejZiemniaki ugotować i dokładnie pognieść. Cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie. Żółty ser zetrzeć na grubej tarce, ricottę...
więcejWszystkie składniki zagnieć i odstaw do lodówki na min. pół godziny, a by się przegryzły. Z mięsa formuj płaskie kotlety i smaż z obu stron na...
więcej