Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Szaszłyki jagnięce z sosem tzatziki

A+ A-
drukuj
  • 1 ogórek
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 700g mięsa z udźca jagnięcego
  • świeży rozmaryn
  • oliwa
  • sok z ½ cytryny
  • gruba sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przyrządzania:

Sos tzatziki: Ogórek zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić łyżką soku z cytryny oraz ziołami według upodobania. Mięso z udźca jagnięcego pokroić w grubą kostkę. Z rozmarynu obrać listki pozostawiając łodygi w całości. Dodać przyprawy, oliwę i sok cytryny. Marynować mięso w powstałej marynacie przez 30 minut. Kawałki mięsa nadziewać na gałązki rozmarynu i smażyć na patelni grillowej. Podawać z sosem tzatziki.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Cebula czerwona
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Sól
  • Jogurt naturalny
  • Ogórek
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Udziec jagnięcy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ziemniaki pieczone

  • Zielona surówka

  • Groch z kapustą

  • Krewetki bramkarza

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Omlet z owocami

    Rozbełtać w naczyniu dwa jajka, dodać łyżkę kakao. Pokroić w kostkę mango i kiwi. Całość wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć omlet 1-2...

    więcej
  • Wołowina po wiedeńsku

    Cebulę pokroić kawałki, podpiec. Mięso pokroić w plastry i gotować około 2 godzin pod przykryciem, razem z cebulą i przyprawami, w 2 l osolonej wody....

    więcej
  • Liptauer

    Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, przełożyć do miski i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Podawać na grzankach lub kromkach...

    więcej
  • Ananas grillowany z lodami domowej roboty

    Przygotowanie lodów: jogurt, otartą skórkę i sok z limonki, ziarenka wanilii oraz ksylitol zmiksuj na gładką masę aż do rozpuszczenia ksylitolu....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY