Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Schab opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni roztopić masło, dodać olej i podsmażyć na nich schab z każdej strony. Po przestudzeniu, posmarować miodem, sosem sojowym i odstawić do lodówki na około godzinę. Następnie mięso włożyć do natłuszczonej formy żaroodpornej, podlać 4-5 łyżkami wody, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180-200°C) i piec pod przykryciem około godziny, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Pół godziny przed końcem pieczenia włożyć suszone śliwki. Po upieczeniu schabu, część śliwek zostawić do dekoracji, część przetrzeć przez drobne sito, dodać masło, oprószyć mąką, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować. Schab pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i każdy udekorować pieczoną śliwką. Sos śliwkowy podawać osobno lub polać nim kawałki schabu. Idealnie pasuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną i zieloną sałatą.
lub wyszukaj w przepisach
Żeberka pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać lekko przesiekaną kapustę, pokrojone w kostkę jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie,...
więcejSchab umyć, osuszyć i delikatnie rozbić. Posmarować oliwą i wetrzeć rozmaryn. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Buraki ugotować (około 30...
więcejMięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania efektu...
więcejWędlinę drobno pokrojoną wraz z warzywami zalać wodą i gotować około pół godziny do miękkości warzyw. Dodać żur i zagotować, doprawić...
więcej