Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

A+ A-
drukuj
  • 1 kg schabu
  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • garść posiekanych liści świeżej bazylii
  • 100g suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki oleju

Sposób przyrządzania:

Schab umyć i przekroić wzdłuż na płat o grubości około1 centymetra, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie mięso natrzeć zmiażdżonymi 3 ząbkami czosnku, 3 łyżkami majeranku, posypać solą, pieprzem, zrolować w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 4-5 godzin. Szpinak opłukać, odsączyć z wody. Cebulę i pozostałe ząbki czosnku drobno pokroić i podsmażyć na patelni na oleju, dodać poszatkowany szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Smażyć przez chwilę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Na końcu wbić całe jajko, wszystko dokładnie wymieszać. Schłodzony płat schabowy rozwinąć i rozprowadzić na nim całą masę szpinakowo-pomidorową. Mięso zrolować i związać sznurkiem, skropić olejem, posypać pozostałą łyżką majeranku i obłożyć liśćmi laurowymi. Roladę włożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę i 30-40minut. Po upieczeniu, ściągnąć sznurek oraz liście laurowe, pokroić w plastry. Podawać z młodymi ziemniakami.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Schab
  • Cebula
  • Czosnek
  • Szpinak
  • Tymianek
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Liście laurowe
  • Majeranek
  • Pieprz mielony
  • Pomidory suszone

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ricotta z owocami

  • Jajka faszerowane

  • Joulutorttu

  • Sałatka z serem Tomino i borówkami

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Babka piaskowa

    Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz masłem i ziarenka wanilii. Utrzeć. Przełożyć do formy na babkę i...

    więcej
  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

    Pokroić cebulę – w plasterki, młode cebulki/szalotki i czosnek – w drobne kawałki, chilli – w paseczki. Również w niewielkie kawałki pokroić...

    więcej
  • Pierniczki

    Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do...

    więcej
  • Arancini sycylijskie

    Ostudzić risotto. W misce przy pomocy widelca wymieszać pokruszoną gorgonzolę i startą mozzarellę z masy serowej formować kulki wielkości oliwki i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY