Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makaroniki

A+ A-
drukuj
  • Ciasto
  • 125g cukru pudru
  • 125g mielonych migdałów
  • 90 g białek
  • 2 łyżki wody
  • 1-2 krople barwnika spożywczego (żółty, różowy, brązowy, zielony)
  • Krem
  • 240 g masła
  • 350 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka zmielonych pistacji
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego
  • 110 g cukru

Sposób przyrządzania:

Rozgrzać piekarnik do 170°C. W dużej misce wymieszać cukier puder, migdały i białka (40 g) na jednolitą masę. Wodę i cukier podgrzewać do rozpuszczenia w rondelku, aż zacznie być lepki. Ubijać pozostałe białka (50g), jak będą prawie ubite na sztywno, stopniowo wlewać syrop cukrowy cały czas mieszając, aż piana stanie się lśniąca i lepka. Dodać barwnik spożywczy. Połączyć delikatnie obie masy. Rozdzielić masę do 4 misek. Do każdej dodać 1-2 krople barwnika: różowego, żółtego, brązowego i zielonego, wymieszać. Do woreczka dekoratorskiego nakładać masę i wyciskać ciastka dowolnej wielkości. (Woreczek trzymać prostopadle do blaszki). Do każdego koloru używać czystego woreczka. Zostawić na 30 minut i po tym czasie piec około 15 minut w piekarniku z drzwiczkami lekko uchylonymi. Masło i cukier puder połączyć na gładko, dodać wanilię i śmietanę, i dokładnie zmiksować. Rozdzielić krem na 4 porcje. Do poszczególnych porcji dodać: skórkę z cytryny, kakao, pistacje i dżem. Dokładnie wymieszać każdą porcję. Ostudzone ciastka smarować dokładnie masą i łączyć z drugą częścią.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Ćwiartka z kurczaka
  • Cytryny
  • Śmietana gęsta
  • Woda
  • Olejek waniliowy
  • Jajka
  • Cukier puder
  • Barwnik spożywczy
  • Kakao
  • Pistacje
  • Dżem truskawkowy
  • Masło
  • Migdały

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pikantny kurczak z orzechami i chilli

  • Wątróbka z jabłkiem

  • Pieczone pierożki z fetą i oliwkami

  • Avjar

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Szaszłyk wegetariański

    W miseczce wymieszaj składniki bejcy. Na metalowe lub drewniane szpadki nabijaj po kolei kawałki warzyw, posmaruj bejcą i odstaw na 15-20 minut. Przed...

    więcej
  • Futomaki – sushi

    Ryż przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pokroić ogórka i tuńczyka w podłużne paski. Listek alg umieścić na środku maty...

    więcej
  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

    Szparagi opłukać, przyciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie. Na patelni stopić masło, podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać sól i mielony...

    więcej
  • Przekąska z jajecznicy

    Jajka rozbić tak, aby ¾ wysokości skorupki zostało całe. Drobno posiekaną cebulkę zeszklić, na to wlać jajka. Jak tylko białko na dnie zacznie się...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY