Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Pasztecik

A+ A-
drukuj
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 małe lub średnie jajka
  • duża szczypta cukru
  • duża szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • jajko
  • Farsz:
  • 200 g pieczarek
  • 200 g mięsa mielonego
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przyrządzania:

Z garści mąki, drożdży, cukru i ½ szklanki mleka rozrobić zaczyn, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, około 15-20 minut. Wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem jajka dokładnie połączyć z zaczynem i wrobić, tak aby odchodziło od rąk. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Pieczarki pokroić drobno, cebulę posiekać. Podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone i przyprawy. Dusić do miękkości ??. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przestudzony farsz ułożyć na środku, brzegi ciasta zebrać na środku i dokładnie ze sobą skleić. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C do zrumienienia.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cebula
  • Cukier
  • Drożdże
  • Sól
  • Jajka
  • Mleko
  • Wieprzowina
  • Mąka
  • Masło
  • Oliwa
  • Pieczarki
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zupa kapuściana

  • Kurczak w warzywach

  • Makaron po chińsku

  • Granita z arbuza

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Gnocchi

    Ugotować i przepuścić przez praskę 4 ziemniaki. Następnie połączyć masę z ziemniaków z 3 łyżkami chudego sera, jajkiem, 5 łyżkami mąki i...

    więcej
  • Mus malinowy z tofu

    Do pojemnika blendera wrzucić lekko rozmrożone maliny i wlać syrop. Tofu rozdrobnić i dodać do malin i syropu. wszystkie składniki zmiksować do...

    więcej
  • Stek wołowy z sałatką z rukoli

    Stek wyciągnąć z lodówki na min 30 min przed smażeniem, umyć, osuszyć papierem i posypać świeżym pieprzem. Smażyć z każdej strony po: 4 minuty -...

    więcej
  • Płatki z jogurtem i owocami

    Płatki owsiane zgotować lub zalać wrzątkiem aby zmiękły. Następnie dodać jogurt i odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonej owsianki dodajemy...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY