Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Jajka sadzone w cieście francuskim

A+ A-
drukuj
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 jajek
  • 8 plasterków ulubionej szynki
  • kwaśna śmietana 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sposób przyrządzania:

Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Płytkie foremki lub kokilki wyłożyć papierem do pieczenia. W każdej ułożyć ciasto, tak aby brzegi lekko wystawały. Do środka włożyć plasterek szynki, a na to wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem i dodać kleks śmietany. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż do momentu zrumienienia ciasta i ulubionego ścięcia jajek.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Szynka
  • Ciasto francuskie
  • Sól
  • Jajka
  • Kwaśna śmietana
  • Koperek
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ciasto rabarbarowe z migdałową kruszonką

  • Ciasto czekoladowe z malinami

  • Naleśniki w stylu orange

  • Ryba w galarecie

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Małże w sosie pomidorowo – czosnkowym

    Warzywa drobno pokroić, a czosnek zmiażdżyć. Krewetki oczyścić, usunąć głowy i pancerzyki (powinny zostać 2 cm pancerzyka przy ogonie). W dużym...

    więcej
  • Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

    Z umytego i osuszonego fileta łososia wyjąć ości, pokroić go na steki. Wykrojony stek doprawić, przykryć listkiem szałwii i zawinąć go w plaster...

    więcej
  • Burger śródziemnomorski z Caponatą

    Mięso doprawić, dodać jajko i wyciśnięty czosnek. Formować burgery, grillować lub piec z każdej strony przez około 4 min. Pity przekroić na pół,...

    więcej
  • Lemoniada miętowo-arbuzowa

    Miąższ z arbuza pokroić w drobną kostkę, wymieszać z sokiem z limonki i opłukanymi listkami mięty. Dodać wodę, kostki lodu i ponownie wymieszać.

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY