Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Jajka sadzone w cieście francuskim

A+ A-
drukuj
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 jajek
  • 8 plasterków ulubionej szynki
  • kwaśna śmietana 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Sposób przyrządzania:

Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów. Płytkie foremki lub kokilki wyłożyć papierem do pieczenia. W każdej ułożyć ciasto, tak aby brzegi lekko wystawały. Do środka włożyć plasterek szynki, a na to wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem i dodać kleks śmietany. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż do momentu zrumienienia ciasta i ulubionego ścięcia jajek.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Szynka
  • Ciasto francuskie
  • Sól
  • Jajka
  • Kwaśna śmietana
  • Koperek
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Karp nadziewany kapustą

  • Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej

  • Pieczeń cielęca z indykiem i marchewką

  • Curry z dynią

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Filet zapiekany w serze i żurawinie

    Brokuły podgotować na parze przez 2 minuty. W międzyczasie wstawić do naczynia żaroodpornego filet, ananas, podgotowane brokuły i posypać startym...

    więcej
  • Pizza Margherita

    Drożdże rozpuścić w wodzie z miodem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie połączyć dokładnie wszystkie składniki ciasta. Odstawić pod przykryciem...

    więcej
  • Salmorejo z szynką hiszpańską

    Pieczywo pokruszyć na kawałki, zmiksować z czosnkiem i bazylią. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry oczyścić z pestek, wrzucić do miksera wraz z...

    więcej
  • Tartaletki z musem czekoladowym i malinami

    Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę składników i krótko ugniatać ciasto. Po uformowaniu w tartaletkach schłodzić ciasto w lodówce. Zimne ciasto,...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY