Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Żurek

A+ A-
drukuj
  • ½ kg białej kiełbasy
  • ½ kg wędzonego boczku
  • liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 2 szczypty majeranku
  • szczypta soli
  • kubek kwaśnej śmietany
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przyrządzania:

Z 5 dniowym wyprzedzeniem przygotowywać zakwas: czosnek pokroić na kawałki, wrzucić do szczelnego naczynia, dodać pozostałe składniki, zalać wodą do samej góry, wymieszać, zamknąć, przykryć ściereczką i odstawić. W garnku zalać wodą kiełbasę, boczek, czosnek, kila listków laurowych i pieprz. Gotować około pół godziny. Wyciągnąć kiełbasę i mięso. Do garnka wlać zakwas i śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i majerankiem. Dodać pokrojoną kiełbasę. Na talerzu dodać połówki jajek.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Boczek
  • Czosnek
  • Kiełbasa biała
  • Sól
  • Jajka
  • Kwaśna śmietana
  • Liście laurowe
  • Majeranek
  • Pieprz mielony

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ciasteczka zuziowe

  • Płatki z jogurtem i owocami

  • Pad thai

  • Baklava

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Grillowanie warzywa

    Warzywa umyć i osuszyć. Cukinie, bakłażana i kolby kukurydzy pokroić w plastry. Cebulę pokroić w ćwiartki, paprykę w paski. Główki pieczarek umyć...

    więcej
  • Klops z jajkiem

    Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Do mięsa dodać 1 surowe jajko, przyprawy, odsączoną z mleka bułkę i ostudzoną cebulę. Jeśli masa będzie...

    więcej
  • Bocadillos z kalmarami

    W misce wymieszać dwa rodzaje mąki ze szczyptą soli i pieprzu. Na głęboką patelnię wylać olej nie więcej jak do 1/3 wysokości ściany patelni i...

    więcej
  • Lekka sałatka

    Pokrojone warzywa (ogórek i rzodkiewka - w plasterki, papryka - słupki, pomidorki - na pół) dodać do sałaty, wymieszać. Całość skropić olejem z...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY