Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.
Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe.
Sposób przyrządzania:
Nastawić piekarnik na 200 °C. 6 foremek do sufletów wysmarować masłem, oprószyć około 2 łyżkami cukru. Schłodzić foremki w lodówce.
Stopić czekoladę w kąpieli wodnej (miska z pokruszoną czekoladą wstawiona do drugiej z wodą). Miskę ze stopioną czekoladą odsunąć na bok i kiedy lekko przestygnie wymieszać z żółtkami i likierem. W drugiej misce ubić wszystkie białka, powoli dodając sok z cytryny i pozostały cukier. Następnie dodawać je porcjami do stopionej czekolady, delikatnie mieszając. Foremki do sufletów wyjąć z lodówki i napełniać przygotowanym kremem. Wstawić do pieca na 8-10 minut aż brzegi się zrumienią a środki będą lekko miękkie. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, odczekać 2-3 minuty, odwrócić i ułożyć na talerzu. Posypać do dekoracji cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Podawać natychmiast.
lub wyszukaj w przepisach
Przyrządzić marynatę - przesmażyć na odrobinie masła starte: marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora. Dodać jałowiec w ziarnach i...
więcejRozgrzać piekarnik do 170°C. W dużej misce wymieszać cukier puder, migdały i białka (40 g) na jednolitą masę. Wodę i cukier podgrzewać do...
więcejOczyszczoną pszenicę moczyć w wodzie przez 10 godzin. Następnie zagotować i moczyć ponownie 10 godzin. Mak oczyścić, sparzyć i zmielić. Wymieszać...
więcejZiemniaki ugotować w mundurkach, obrać, zmielić, dodać mąkę, maślankę i sól, wyrobić na stolnicy ciasto, rozwałkować i formować owalne placki...
więcej