Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Grillowany stek z polędwicy wołowej

A+ A-
drukuj
  • 360 g polędwicy wołowej
  • olej
  • kilka źdźbeł trawy żubrowej
  • 1 cebula
  • 100g wątróbki drobiowej
  • koniak lub winiak, ewentualnie czerwone wino
  • 100g masła
  • ulubione zioła
  • 60 g kasztanów
  • 140 g ziemniaków
  • 80 g selera
  • 60 g boczku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 80 g pora
  • estragon
  • sól prowansalska
  • pieprz kolorowy
  • musztarda z zielonym pieprzem młotkowanym
  • sos pieczeniowy
  • papier do pieczenia
  • czosnek

Sposób przyrządzania:

Polędwicę oczyścić. Do czerwonego wina dodać trawę żubrową, musztardę, 3 posiekane ząbki czosnku i olej tworząc marynatę. Mięso marynować kilka godzin, następnie zgrilować z każdej strony. Później dopiec mięso w piecu, w zależności od stopnia wysmażenia. Wątróbkę oczyścić z błon i marynować w mleku. Na patelni zeszklić posiekane ½ cebuli i 1 ząbek czosnku, dodać wątróbkę i przesmażyć dodając zioła i koniak - nie solić! Całość z patelni doprawić i zmiksować z dodatkiem dużej ilości zimnego masła na jednolitą masę. Kasztany uprażyć w piecu, na papierze do pieczenia, obrać i po ostygnięciu zmiksować na sypko. Do ziemniaczanej babki zmiksować selera i surowe ziemniaki na jednolitą, drobną masę. Przesmażyć drobno posiekane ¼ boczku, ¼ cebuli i 2 ząbki czosnku, dodać do wymieszanej masy na babkę. Po ostygnięciu doprawić, odcedzić z nadmiaru wody i wrzucić masę do wcześniej natartej masłem foremki. Piec 25 minut na papierze do pieczenia w piecu nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu odstawić babkę do wystygnięcia. Pora sparzyć we wrzątku i hartować w zimnej wodzie z lodem. Pokroić na mniejsze kawałki, owinąć boczkiem i zapiec chwilę w piekarniku. W garnku przesmażyć pozostałą cebulę i 2 ząbki czosnku, skarmelizować, dodać trochę czerwonego wina i estragon. Zredukować i dodajemy masę z wątróbki, zmiksować, doprawić i przecedzić przez sito. Zagotować ponownie, wykończyć masłem. Na powstałej masie ułożyć mięso, dołożyć kawałek babki ziemniaczanej i pieczonego pora.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Bazylia
  • Boczek
  • Seler
  • Papier do gotowania i smażenia
  • Cebula
  • Czosnek
  • Sos pieczeniowy
  • Wino czerwone
  • Trawa żubrowa
  • Wątróbka drobiowa
  • Kasztany
  • Ziemniaki
  • Mąka ziemniaczana
  • Sól
  • Jajka
  • Olej
  • Musztarda
  • Mąka
  • Masło
  • Pieprz kolorowy
  • Polędwica wołowa

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Pomidory faszerowane serem feta

  • Zupa jarzynowa z brukselką

  • Cevapčići

  • Tarta cytrynowa z mascarpone

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Gazpacho

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Ogórka, paprykę (bez pestek), czosnek i cebulę obrać, pokroić na kawałki i zmiksować, dodając ocet winny,...

    więcej
  • Łosoś pieczony z fasolką szparagową

    Łososia piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 st. Fasolkę szparagową dusić na maśle około 10 min pod przykryciem. Całość...

    więcej
  • Spaghetti frutti di mare

    Drobno posiekany i przepuszczony przez wyciskarkę czosnek krótko przesmażyć na chłodnej oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zwiększyć ogień...

    więcej
  • Sałatka z rukoli i parmezanu

    Do miski wlać oliwę i sok z cytryny. Dodać odrobinę soli z Himalajów i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszać stalową rózgą. Wsypać obrany...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY