Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej

A+ A-
drukuj
  • 260 g polędwiczki wieprzowej
  • 100g kurek świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • czosnek
  • ½ szklanki wina białego
  • natka pietruszki
  • 1/3 kostki masła
  • 100g kaszy pęczak
  • 50 g sera koziego
  • kapusta włoska
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • rozmaryn
  • cukier
  • ocet balsamiczny
  • sos pieczeniowy
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

Oczyścić polędwiczkę z błon i rozbić cienko na możliwie jak największego sznycla. Przygotować farsz: czosnek i cebulkę drobno posiekać, delikatnie zeszklić, dodać umyte kurki, podsmażyć, dodać przyprawy, natkę pietruszki i białe wino. Zredukować i ostudzić. Farsz rozłożyć na polędwiczce i zwinąć jak zrazy. Podsmażyć delikatnie z każdej strony, po czym ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do pieca na około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Delikatnie rozgotować kaszę pęczak, po jej przestudzeniu wymieszać ją z kawałkami koziego sera, przyprawami i rozmarynem. Zawinąć kaszę z serem w sparzony wcześniej liść kapusty włoskiej. Smażyć „gołąbki” na sklarowanym maśle z dodatkiem czosnku, następnie delikatnie zapiec w piecu. Sos pieczeniowy połączyć z odrobiną octu balsamicznego i przyprawami, nie zapominając o cukrze. Wykończyć sos masłem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rozmaryn
  • Papier do gotowania i smażenia
  • Cebula
  • Ser kozi
  • Cukier
  • Czosnek
  • Sos pieczeniowy
  • Wino białe
  • Wino czerwone
  • Kurki
  • Polędwica wieprzowa
  • Kasza pęczak
  • Kapusta włoska
  • Sól
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Ocet balsamiczny
  • Pieprz kolorowy
  • Pomidory suszone

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Gazpacho

  • Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym

  • Karjalanpiirakat - pierogi karelskie

  • Łosoś teriyaki z grilla

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Zupa czosnkowa

    Podgrzać oliwę i dodać niezbyt cienko pokrojony czosnek. Zanim czosnek zbrązowieje dodać szynkę i chleb. Gotować przez kilka minut, dodać paprykę, a...

    więcej
  • Jogurt z płatkami i jabłkiem

    Obrać i pokroić w kostkę jabłko, dodać do jogurtu razem z garścią orzechów nerkowca oraz płatkami pełnoziarnistymi lub jaglanymi. Lekka i pożywna...

    więcej
  • Tuńczyk na ciepło w suszonych pomidorach

    Pomidory suszone (lub koktajlowe), czosnek i oliwki podsmażyć na oliwie. Dodać tuńczyka i podsmażać przez kilka minut. Smacznego!

    więcej
  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Grzyby gotować do miękkości. Kapustę pokroić drobno. Cebulę posiekać. Podsmażyć wszystko, doprawić solą i pieprzem, następnie zalać wodą do...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY