Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

A+ A-
drukuj
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 260 g łososia
  • 80 g cebuli
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • ocet winny
  • 200 g ryż do risotta
  • 80 g parmezanu
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka pasty truflowej
  • pergamin
  • garść szpinaku świeżego
  • 1 fenkuł
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 100 ml śmietany 36%
  • bazylia
  • kolendra
  • sól
  • pieprz kolorowy

Sposób przyrządzania:

Z umytego i osuszonego fileta łososia wyjąć ości, pokroić go na steki. Wykrojony stek doprawić, przykryć listkiem szałwii i zawinąć go w plaster szynki parmeńskiej. Łososia ułożyć na pergaminie, wlać odrobinę białego wina. Uformować z pergaminu foremkę zostawiając trochę wolnej przestrzeni. Zapiec w piekarniku. W garnku przesmażyć na złoto cebulę, dodać ryż, delikatnie przesmażyć często mieszając aby ryż nie przywarł do garnka. Zalać całość bulionem warzywnym, gotować, aż risotto wchłonie cały wywar. Gdy ryż zacznie robić się miękki dolać białe wino, po chwili dodać masło, pastę truflową i tarty parmezan, doprawić. Koper włoski poszatkować na cienkie kawałki, następnie sparzyć we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie z lodem. Fenkuł przesmażyć na maśle dodając liście szpinaku, doprawić. W oddzielnym garnku przesmażyć drobno posiekaną cebulę, zalać białym winem, zredukować dodając śmietanę i suszone pomidory. Całość zagotować, doprawić do smaku, zmiksować i przecedzić przez sito.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Bazylia
  • Ryż
  • Bulion
  • Cebula
  • Ser parmezan
  • Pasta truflowa
  • Śmietana gęsta
  • Wino białe
  • Szałwia
  • Pergamin
  • Szpinak
  • Szynka parmeńska
  • Fenkuł
  • Sól
  • Kolendra
  • Ocet winny
  • Filet z łososia
  • Masło
  • Pieprz kolorowy
  • Pomidory suszone

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Kawa z bitą śmietaną i lodami

  • Chutney z jabłek

  • Pieczarki faszerowane

  • Faworki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Rösti

    Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo w osolonej wodzie, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać, ser zetrzeć na tarce o...

    więcej
  • Grillowany schab

    Schab umyć, osuszyć i delikatnie rozbić. Posmarować oliwą i wetrzeć rozmaryn. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Buraki ugotować (około 30...

    więcej
  • Papryka faszerowana

    Mięso, drobno pokrojone pieczarki, posiekane cebulę i czosnek podsmażyć na oleju bazyliowym. Dodać ugotowany ryż, przyprawy, posiekaną bazylię i...

    więcej
  • Pad thai

    Makaron namoczyć w letniej wodzie na ok.10 min. Odsączyć. W woku lub na dużej patelni na rozgrzanym oleju smażyć czosnek, chilli i mięso. Po chwili...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY