Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Smażone krewetki pachnące czosnkiem z chili

A+ A-
drukuj
  • 16 sztuk krewetek 16/20
  • kilka ząbków czosnku
  • papryczka chilli
  • 120 ml białego wina
  • 80 g masła
  • suszona natka pietruszki
  • szczypta imbiru
  • 1 małe mango
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • kilka pomidorków cherry
  • garść rukoli
  • 100g sera feta
  • oliwa
  • cytryna
  • pieprz
  • sól morska
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

Krewetki obrać z pancerza i delikatnie naciąć wzdłuż górnego grzbietu, oczyścić z przewodu pokarmowego. Umyć i osuszyć. Przesmażyć na oliwie posiekane czosnek i chilli, dodać krewetki i podsmażyć krótko z każdej strony. Zalać białym winem, dodać kawałki pokrojonego mango oraz imbir, przyprawić, dodać natkę pietruszki. Zredukować i pod koniec zaciągnąć kawałkiem zimnego masła. Ryż ugotować na sypko, doprawić przyprawami i odrobiną masła. Pomidorki cherry delikatnie naciąć, posmarować oliwą, doprawić i zapiec w piecu na papierze do pieczenia. Listki rukoli wymieszać z kawałkami sera feta i oliwą, doprawić odrobiną soku z cytryny.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Rukola
  • Ryż
  • Papier do gotowania i smażenia
  • Ser feta
  • Cytryny
  • Czosnek
  • Wino białe
  • Sól
  • Imbir
  • Krewetki
  • Mango
  • Masło
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Papryczki chilli
  • Pomidory koktajlowe

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Sałatka z gorgonzolą, orzechami i gruszką

  • English Breakfast

  • Szaszłyki z pomidorkami, mozzarellą i bazylią

  • Dorsz z fasolką na parze

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pad thai

    Makaron namoczyć w letniej wodzie na ok.10 min. Odsączyć. W woku lub na dużej patelni na rozgrzanym oleju smażyć czosnek, chilli i mięso. Po chwili...

    więcej
  • Szynka z melonem

    Melona obrać, pokroić w plastry i wyłożyć na duży talerz. Plastry szynki ułożyć na melonie, a umytą i osuszoną rukolę rozrzucić po wierzchu....

    więcej
  • Pierniczki

    Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do...

    więcej
  • Pietruszkowe smoothie

    Kiwi i jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włożyć do blendera w kolejności, jak powyżej i zmiksować.

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY