Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Makaron ze szparagami i pomidorami

A+ A-
drukuj
  • 500g szparagów
  • 300g ulubionego makaronu
  • biała część pora
  • 250g pomidorów koktajlowych
  • 300ml śmietany
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypiorek do posypania

Sposób przyrządzania:

Szparagi obrać, opłukać i gotować około 15 minut w osolonej wodzie, następnie osączyć. Główki szparagów odkroić i odłożyć, szparagi pokroić na kawałki około 1cm. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać pokrojonego w plastry pora, dusić pod przykryciem około 5 minut, następnie dodać śmietanę i kawałki szparagów, gotować jeszcze przez 5-7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na końcu połączyć delikatnie z główkami szparagów. Trzymać „na ogniu” jeszcze około minutę. Ugotowany i odcedzony makaron wyłożyć na talerze, polać sosem z kawałkami szparagów i posypać pokrojonymi na ćwiartki pomidorami koktajlowymi i pokrojonym szczypiorkiem.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Por
  • Cytryny
  • Szczypiorek
  • Szparagi
  • Sól
  • Kwaśna śmietana
  • Makaron tagliolini
  • Pieprz biały
  • Pomidory koktajlowe

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Muffinki z kremem mascarpone

  • Amerykańskie pancakes

  • Frytki ze słodkich ziemniaków

  • Babeczki czekoladowo – owocowe

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka z awokado

    Awokado i mango obrać i pokroić w cienkie paski. Rukolę umyć, a orzechy lekko roztłuc. Z oliwy, soku z cytryny i przypraw przygotować dressing. Na...

    więcej
  • Pierożki na kremowym szpinaku

    Pierożki gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym samym czasie rozmrożony szpinak wraz z czosnkiem i cebulką krótko poddusić na patelni,...

    więcej
  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

    Stek upiec na patelni grillowej i po odpoczęciu pokroić w paski w poprzek włókien. Przygotować guacamole - awokado rozgnieść i połączyć ze startym...

    więcej
  • Koktajl - Miętowy Czar

    Sok grejpfrutowy wymieszać z lodem i syropem miętowym w shakerze. Do wysokiej szklanki włożyć gałązki mięty i wlać mieszankę. Uzupełnić wodą...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY