Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Amerykańskie pancakes

A+ A-
drukuj
  • 2 jajka
  • 80 -100 g rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki maki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • syrop klonowy do polania
  • kwaśna konfitura

Sposób przyrządzania:

Masło rozpuścić w rondelku. Do miski wbić jajka, następnie dodać mąkę, mleko, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, cynamon i na końcu rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać mikserem. Przygotować mała patelnię. Ciasto nalewać dużą chochlą na sucha powierzchnie patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Placuszki mają być niewielkie i pulchne. Ułożyć na talerzu w piramidkę polać syropem klonowym oraz udekorować dżemem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cynamon
  • Syrop klonowy
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Kwaśna śmietana
  • Mleko
  • Konfitury
  • Mąka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Zapiekany w szynce parmeńskiej stek z łososia

  • Zupa grzybowa

  • Tuńczyk z pomidorami, oliwkami i kiełkami

  • Kofty jagnięce w chlebkach pita

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Powidło śliwkowe z czekoladą

    Wydrylowane śliwki wrzucić do garnka i powoli gotować, przez około 2 godziny, wystudzić. Następnego dnia gotować również przez kolejne 2-3 godziny,...

    więcej
  • Jagnięcina w musztardzie z purre ziemniaczano selerowym

    Mięso posmarować musztardą Dijon, posolić. Piec na patelni grillowej 5-7 minut. Pokroić w poprzek włókien na drobne paski. Ziemniaki i seler pokroić...

    więcej
  • Kanapka z kiełkami

    Ciabattę pokroić wzdłuż, kromki posmarować masłem, ułożyć ser, ogórki, wędlinę i kiełki, przykryć druga połową pieczywa.

    więcej
  • Szaszłyki z rostbefu z papryką pieczoną i cebulą

    Rostbef pokroić w kostkę 1,5 cm i obtoczyć w przyprawach: sól, pieprz, zmielona kolendra, zmielony kmin rzymski. Paprykę piec w piekarniku aż skórka...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY