Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Amerykańskie pancakes

A+ A-
drukuj
  • 2 jajka
  • 80 -100 g rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki maki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • syrop klonowy do polania
  • kwaśna konfitura

Sposób przyrządzania:

Masło rozpuścić w rondelku. Do miski wbić jajka, następnie dodać mąkę, mleko, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, cynamon i na końcu rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać mikserem. Przygotować mała patelnię. Ciasto nalewać dużą chochlą na sucha powierzchnie patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Placuszki mają być niewielkie i pulchne. Ułożyć na talerzu w piramidkę polać syropem klonowym oraz udekorować dżemem.

kup produkty w Alma24 zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Cynamon
  • Syrop klonowy
  • Jajka
  • Proszek do pieczenia
  • Kwaśna śmietana
  • Mleko
  • Konfitury
  • Mąka
  • Masło
kup produkty w Alma24

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Jajko sadzone w papryce

  • Kanapka mistrzów

  • Babeczki czekoladowo waniliowe

  • Stek cielęcy w sosie borowikowym

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Grillowane krewetki

    Rozgrzać masło. Krewetki umyć, osuszyć i wrzucić na patelnię wraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć,...

    więcej
  • Kanapeczki à la prosciutto

    Kromki pieczywa razowego pokropić oliwą z oliwek, następnie nałożyć szynkę, kawałki pomidora, sera feta i posypać startym parmezanem. Kanapki piec...

    więcej
  • Bocadillos z kalmarami

    W misce wymieszać dwa rodzaje mąki ze szczyptą soli i pieprzu. Na głęboką patelnię wylać olej nie więcej jak do 1/3 wysokości ściany patelni i...

    więcej
  • Włoskie gazpacho z serem burrata

    Umyć warzywa. Delikatnie naciąć skórkę na pomidorach. Sparzyć pomidory i paprykę we wrzątku przez kilka sekund, następnie ostudzić w zimnej wodzie....

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY