Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Ziemniaki w sosie beszamelowym

A+ A-
drukuj
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 ml sosu beszamelowego
  • 200 g szynki gotowanej
  • 50 g sera parmezan

Sposób przyrządzania:

Ugotować ziemniaki al dente. na głębokiej patelni lub w woku podgrzać sos beszamelowy na umiarkowanym ogniu. Szynkę gotowaną pokroić w drobne kostki i dodać do sosu beszamelowego. Wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji. W żaroodpornej misie wyłożyć ziemniaki. polać jedną warstwą sosu z szynką. Dodać kolejną warstwę ziemniaków i znowu polać sosem. Ostatnia warstwę sosu posypać starym parmezanem. Zapiekać w piekarniku przez ok 30 min. w temp. 180 C. po tym czasie ostudzić i podawać jeszcze ciepłe lub gorące, wg uznania.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Ser camembert
  • Ser parmezan
  • Szynka
  • Ziemniaki
  • Sos beszamelowy

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Ciabatta ze steakiem z guacamole i serem feta

  • Sałatka z serem Tomino i borówkami

  • Świąteczny barszcz

  • Dyniowe muffinki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Miodowy kurczak z grilla

    Składniki marynaty dokładnie wymieszać , następnie natrzeć nią mięso. Mięso przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co...

    więcej
  • Zupa serowa z ziołami

    Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C. Zmieszać starty leżakowany ser Beemster z mąką. Umieścić łyżkę masy serowej na blaszce wyściełanej...

    więcej
  • Sałatka z kuskusem i oliwkami

    Kaszę zalać wodą 1 cm nad poziom kaszy, doprawić solą i odstawić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Oliwki odsączyć, pokroić w plasterki....

    więcej
  • Pucharowe hamburgery

    Mięso wymieszać z jajkiem, solą pieprzem, oregano, chilli i uformować płaskie hamburgery - piec na patelni 10 min do zrumienienia. Bułki podgrzać i...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY