Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

  • Klub wesołego szampana

    Król win, ponoć doskonały afrodyzjak, albo jak mawiał francuski mnich Dom Pérignon – płynne gwiazdy. Szampan to napitek uroczysty. Rozweselający bardziej niż jakikolwiek inny alkohol. Dzięki bąbelkom.

    więcej
  • Coctail party

    Sycące, łatwo przyswajalne. Mogą zastąpić drugie śniadanie albo podwieczorek. To bomby witaminowe, które dobroczynnie wpływają  na nasze zdrowie i sylwetkę. Wymawiając słowo koktajl, oczami duszy widzimy gęsty, mleczny albo śmietanowy, bardzo słodki, truskawkowy albo bananowy ni to napój, ni to posiłek. Tyle wyobrażenia. Jak można zrobić koktajl albo smoothie (w nim nie stosuje się przetworów mlecznych), który będzie smaczny, ale też zdrowy?

    więcej
  • Grill light

    Za co kochamy grillowanie? Za smak pysznych mięs, ryb, warzyw z rusztu, ale i za wspólne chwile w ogrodzie spędzane z bliskimi podczas biesiadowania. Potrawy z rusztu są nie tylko aromatyczne, ale dostarczają także często zupełnie nowych wrażeń smakowych w porównaniu z daniami przyrządzanymi tradycyjnie.

    więcej
  • Jak bezpiecznie grillować

    Sam proces grillowania jest zdrowym sposobem przyrządzania potraw, błędy popełniamy wybierając nie te metody. Zwykle pieczemy niewłaściwe produkty na nieodpowiednim węglu i zbyt długo. Pamiętajmy, aby używać tylko świeżych, dobrych gatunkowo mięs, ryb i warzyw, które najlepiej wcześniej zamarynować, od kilkunastu minut do nawet kilku godzin. Dzięki temu procesowi pieczeń stanie się krucha i szybko dojdzie na ruszcie, zaś ryby i warzywa zyskają oryginalny smak.

    więcej
  • Jego wysokość ser

     

    Mozzarella, mascarpone, ricotta, feta, halloumi... Mają mnóstwo białka i wapnia w czystej postaci oraz unikalny smak. Są idealnym dodatkiem do każdego posiłku. Nawet do deserów. Włosi są dumni ze swego dziedzictwa kulinarnego w dziedzinie serów nie mniej niż Francuzi.

     

    więcej