Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Frytki ze słodkich ziemniaków

A+ A-
drukuj
  • 1 kg słodkich ziemniaków (rekomendowana odmiana pomarańczowa)
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy: pieprz kajeński, sól, garam masala, papryka ostra lub słodka

Sposób przyrządzania:

Rozgrzać piekarnik do 220 ° C. Obrać słodkie ziemniaki, odciąć końce, pokroić w ćwiartki. Włożyć ziemniaki do dużej miski, dodać olej, przyprawy i cukier. Całość wymieszać dokładnie. Rozłożyć ziemniaki na blasze, piec około 25-30 minut. Po pierwszych 15 minutach wyjąć ziemniaki z piekarnika i wymieszać. Piec przez kolejne 10-15 minut, aż do uzyskania efektu zrumienienia.Wyjąć ziemniaki z pieca, pozostawić do ostygnięcia na około 5 minut.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Oliwa
  • Papryka słodka
  • Pieprz mielony
  • Papryka ostra
  • Sól
  • Garam masala
  • Bataty

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Dorsz ze szparagami (porcja dla 2 osób)

  • Rösti

  • Pietruszkowe smoothie

  • Pierś z gęsi z pierożkami z kaszy gryczanej i marchewką

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Sałatka śledziowo-jabłkowa

    Filety śledziowe obmyć, zalać zimną wodą i pozostawić na godzinę (zmieniając 1 lub 2 razy wodę). W tym czasie sałatę umyć, porwać na mniejsze...

    więcej
  • Pucharowe hamburgery

    Mięso wymieszać z jajkiem, solą pieprzem, oregano, chilli i uformować płaskie hamburgery - piec na patelni 10 min do zrumienienia. Bułki podgrzać i...

    więcej
  • Omlet francuski

    Rozbełtać w naczyniu dwa jajka. Pokroić w kostkę banana i kiwi. Całość wymieszać i wylać na patelnię. Smażyć omlet 1-2 minuty z każdej strony....

    więcej
  • Krapfen - pączki austriackie

    Drożdże zalać mlekiem (100ml), wymieszać, doprawić solą i odstawić na godzinę. Masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Mąkę...

    więcej