Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Frytki ze słodkich ziemniaków

A+ A-
drukuj
  • 1 kg słodkich ziemniaków (rekomendowana odmiana pomarańczowa)
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • przyprawy: pieprz kajeński, sól, garam masala, papryka ostra lub słodka

Sposób przyrządzania:

Rozgrzać piekarnik do 220 ° C. Obrać słodkie ziemniaki, odciąć końce, pokroić w ćwiartki. Włożyć ziemniaki do dużej miski, dodać olej, przyprawy i cukier. Całość wymieszać dokładnie. Rozłożyć ziemniaki na blasze, piec około 25-30 minut. Po pierwszych 15 minutach wyjąć ziemniaki z piekarnika i wymieszać. Piec przez kolejne 10-15 minut, aż do uzyskania efektu zrumienienia.Wyjąć ziemniaki z pieca, pozostawić do ostygnięcia na około 5 minut.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cukier
  • Oliwa
  • Papryka słodka
  • Pieprz mielony
  • Papryka ostra
  • Sól
  • Garam masala
  • Bataty

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Czekoladowy suflet

  • Burritos drobiowe

  • Hiszpańska tortilla

  • Włoska pizza z warzywami i serem Tomino w oliwie z papryką

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Pietruszkowe smoothie

    Kiwi i jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włożyć do blendera w kolejności, jak powyżej i zmiksować.

    więcej
  • Cielęcina na batatach i rukoli

    Cielęcinę umyć, osuszyć, posmarować oliwą i posypać ziołami, krojonym czosnkiem i polać sokiem z cytryny. Zostawić w lodówce na minimum 30 minut....

    więcej
  • Gęś pieczona z gruszkami i jabłkami

    Gęś włożyć do naczynia z wodą i moczyć przez około godzinę, usunąć nóżki. Po wysuszeniu, tuszkę natrzeć przyprawami (wewnątrz i na...

    więcej
  • Gazpacho – hiszpański chłodnik (porcja dla 3-4 osób)

    Pokroić w drobną kostkę: oczyszczone papryki, cebulkę, ogórek ze skórką, obrane pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do warzyw wlać sos...

    więcej