Informacja o plikach cookies

Alma Market SA właściciel platformy www.alma24.pl oraz www.almamarket.pl, wykorzystuje pliki cookies, m.in. w celach statystycznych oraz reklamowych. Przystępując do korzystania z platformy, możesz zmienić ustawienia służące do obsługi cookies w przeglądarce internetowej.
Jeśli nie dokonasz zmiany ustawień, przeglądanie platformy nastąpi z wykorzystaniem wymienionych plików.

AKADEMIA SMAKU

Kuchnia to nie tylko smakowanie i tworzenie potraw, ale odkrywanie kultury i różnorodności, ekspresja kreatywności.


Poprzez kulinarne tradycje można poznawać ludzi oraz historię, zwyczaje, style życia. Zapraszamy do wypróbowywania znakomitych i sprawdzonych przepisów, a także korzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów. W naszym magazynie "Dolce Vita" poznają Państwo smaki w najlepszych wydaniach oraz aktualne trendy kulinarne, modowe i lifestylowe. 

Łosoś z soczewicą

A+ A-
drukuj
  • 1kg filetów z łososia
  • 100g czarnej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50g masła
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: pieprz, sól, chili

Sposób przyrządzania:

Soczewicę zagotować razem z marchewką, łyżką oliwy z oliwek i masłem, aż warzywa będą miękkie. Po zagotowaniu zdjąć soczewicę z ognia i wymieszać z łyżką miodu, posiekanym czosnkiem, łyżką cytryny (marchewkę na razie odłożyć). Filet oprószyć solą i pieprzem, posmarować oliwą z oliwek i grillować na patelni przez ok. 5 minut po jednej i po drugiej stronie (do uzyskania efektu zrumienienia). Na talerzu rozłożyć soczewicę, na niej usmażone filety. Po bokach ułożyć pokrojoną w słupki marchewkę. Filet udekorować natką pietruszki, skropić do smaku paroma kroplami soku z cytryny.

zobacz wszystkie przepisy powiadom znajomego
drukuj

Składniki:

  • Cytryny
  • Czosnek
  • Sól
  • Pietruszka
  • Filet z łososia
  • Masło
  • Miód
  • Oliwa
  • Pieprz mielony
  • Marchew

ZNAJDŹ PRZEPIS

SKORZYSTAJ Z KONFIGURATORA

lub wyszukaj w przepisach

  • Miodowa sałatka z łososiem

  • Kwaśnica na wędzonych żeberkach

  • Jagnięcina w musztardzie z purre ziemniaczano selerowym

  • Grillowanie krewetki

POLECAMY RÓWNIEŻ

  • Babeczki czekoladowo – owocowe

    Ze składników ciasta wyrobić gładką, jednolitą masę, schować ją do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, wyciąć koła...

    więcej
  • Tort kawowo-czekoladowy

    Rozgrzać piekarnik do 100 ºC. Wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia dno i ścianki tortownicy o średnicy 25 cm. Włożyć posiekaną...

    więcej
  • Klops z jajkiem

    Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. Do mięsa dodać 1 surowe jajko, przyprawy, odsączoną z mleka bułkę i ostudzoną cebulę. Jeśli masa będzie...

    więcej
  • Tartiflette z serem i grzybami

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ziemniaki gotować w mundurkach przez ok. 10 minut, aż będą al dente. Obrać i pokroić. Masło rozgrzać na...

    więcej

POLECAMY ARTYKUŁY