Druga edycja programu
W kwietniu 2015 r. wystartowała II edycja programu poświęconego odkrywaniu kulinarnych talentów, któremu - podobnie, jak w pierwszej edycji - partnerujemy. Wyłonieni w drodze castingu zawodnicy, w cotygodniowych zmaganiach stawiają czoło kuchniom Europy.
Zapraszamy na smakowitą podróż w wykonaniu zdolnych kurzarzy!
W dniach 25-26 marca 2015 r. w Chorzowie odbyły się eliminacje, w których wzięło udział 23 wyłonionych we wcześniejszych castingach uczestników. Każdy z nich miał za zadanie przekonać jurorów, że kochają i - co najważniejsze - potrafią gotować.
W skład jury weszli:
Maria Ożga – pasjonatka gotowania, finalistka II edycji programu "Masterchef", znana jako "księgowa w kuchni"
Grzegorz Bieniek – technolog wyposażenia kuchni
Łukasz Staszowski – szef kuchni chorzowskiej Restauracji Czerwona
Do programu zakwalifikowało się 16 uczestników.
Zapraszamy do obejrzenia odcinka castingowego:
|
Tematem przewodnim pierwszego odcinka była Francja, znana tak naprawdę z dwóch kulinarnych światów. Pierwszy - wykwintny (tzw. haute cuisine), to przede wszystkim doskonałe wina, sery, sosy, czy pasztety. Drugi - nouvelle ciusine, a więc "nowa kuchnia", to z kolei lekka kuchnia w nowoczesnym wydaniu z takimi potrawami, jak naleśniki, czy tarty.
A jakie francuskie dania przygotowali uczestnicy pogramu? Sprawdźmy:
Kolejny kraj europejski, którego potrawy mogliśmy bliżej poznać, to Hiszpania. Paella, gazpacho, tapas, czy fritata - to tylko mała część tego, co potrafią upichcić Hiszpanie. Zobaczmy, czy któraś z tych potraw zawędrowała na stół jurorski:
|
Bom apetite - tak powiedzą Portugalczycy, chcąc życzyć sobie smacznego posiłku. Jest czego życzyć, gdyż tamtejsze potrawy słyną z różnorodności i ciekawych połączeń produktów, które mają się znaleźć na talerzu. Wystarczy wspomnieć o suszonym dorszu, zupie z zielonej kapusty, czy grillowanych sardynkach.
Czy właśnie te dania przyrządzali uczestnicy programu? Sprawdźmy to:
|
Czas na teoretycznie znaną wszystkim kuchnię europejską, wywodzącą się z kraju "tysiąca przepisów". Witamy Włochy! Wszyscy znają pizzę, risotto, pastę, lasagne, czy gnocchi, ale kuchnia Włoch to również mniej znane przepisy. Jakie? Sprawdźcie sami:
|
Ziemniaki, ziemniaki, ziemniaki - można by rzec, myśląc o kuchni niemieckiej. Czy jednak na pewno powinniśmy podążać tym tropem? Są przecież bawarskie golonki i pieczenie, sznycle po holsztyńsku, pączki berlinki, czy słynny zielony sos frankfurcki. Zobaczmy zatem, co ugotowali nasi zdolni kucharze:
|
Podstawą dań ukraińskich są: mięso, ziemniaki, warzywa, mąka i ... tradycja. To z babcinych przepisów rodzą się fantastyczne farsze na gołąbki i pierożki, czy też ciasta na chleb i sękacze. Czy gotujący w programie kucharze wzorowali się na tradycji i kulturze naszych sąsiadów? Zobaczmy:
|
Belgia przywodzi na myśl jedno: frytki. Odwiedzając Belgię, z pewnością natkniemy się na niejedną budkę oferującą te ziemniaczane specjały z dodatkiem rozmaitych sosów. Trzeba jednak uczciwie przyznać, że Belgia to nie tylko frytki. To również wspaniałe w smaku gofry, mięsa, czy gulasze.
Już wkrótce zobaczmy, jakie potrawy belgijskie zagościły na stole "8 Smaków Europy".